02 – ERIKOISLANGAT

Kotimaista huippulaatuista koiran pohjavillaa, mohairia, kid mohairia ja alpakkaa kehrättynä laadukkaaksi langaksi! Saimas Spinneryn intohimoinen kiinnostus ja osaaminen erilaisten kuitujen suhteen tulee esiin näissä erikoislangoissa.

TIETOJA KÄYTTÄMISTÄMME ERIKOISKUIDUISTA

 
 
Repola langat ovat koiran pohjavillalankoja. Pääosa langoista on 100% koirankarvaa, osaan langoista lisätään pieni määrä lampaanvillaa kehrättävyyden parantamiseksi. Kaikki koirankarva nimittäin ei sovellu kehräämiseen, osa pohjavilloista taipuu langaksi paremmin.
 
Pääsääntöisesti koirankarvalanka on pehmeää, mutta jos asiakas tilaa esimerkiksi airendalen terrieristä tehdyn langan, niin otan osaa. Toisaalta tuollaisen samojedin karvasta neulottu asuste on maailmankaikkeuden pehmein. Mietipä itse miltä se samojedin turkki tuntuu.
 
Jos tästä koirankarvasta jotain pitäisi sanoa niin se on varma, että tulee pörröistä. Se karva puskee luonnostaan pystyyn, ihan näyttää pomerianilta kaikki tekeleet. Eli jos ajattelit tehdä kuvioita niin ei kannata.
 
Repola on Saimaksen tuotannossa olevista langoista lämpöarvoltaan paras. Koirankarva on onttoa, ja siksi sen eristyskyky on erittäin korkea. Koirankarvasta tehty villapaita on aivan uskomattoman lämmin, toisaalta samaisesta langasta kudotut pilkkikynsikkäät hakkaavat käytettävyydeltään mennentullen vastaavat fleece- tai neopreenihirvitykset.
 
Saimaksella käytetty koirankarva on lähtöisin suomalaisista kotikoirista. Kyseessä ei ole tuotantoeläin ja siten tämän langan ekologinen vaikutus on minimaalinen.
 
Koirankarvan ominaisuudet ja kehrättävyys vaihtelee merkittävästi. Kehruussa käytetään vain koiran pohjavillaa, eli kehrättäväksi soveltuu parhaiten ns. tuplaturkkisen koiran karva.
 
Saimas on pieni kehräämö ja siksi siellä pystytään käsittelemään koirankarva yksilöllisesti, näin saavutetaan paras kehruutulos.
 
Repola langan osalta Saimaksella tehdään tilauskehruuta. Halutessasi voit kehruuttaa langaksi omasta koirasta harjaamasi villan.
 
Ja ei, ei haise koirankarvavilla pahalta, edes kastuessaan. Saimaksella käytössä oleva pesujärjestelmä on hellä mutta perinpohjainen. Uitetun koiran haju jää kehräämölle.
 
Vihavalahden mohair
Mohair on kuulemma kuitujen aatelinen. Mohair keritään angoravuohista. Pääosa maailman
mohairia tuottavista vuohista asustelee Afganistanissa, mutta tämä lanka on täysin kotimaista.
 
Suomessa asustelee yhteensä vain pari kourallista angoravuohia, ja niistäkin pääosa Sanskin
pihapiirissä. Kyseessä on siis takuulla yksi maailman harvinaisimmista langoista, suomalainen mohair.
 
Mohair on eläinkuitujen timanttia. Pehmeää ja pörröistä. Kiilto on sananmukaisesti häikäisevä. Yleensä tätä kallista kuitua käytetään vain vähän villan seassa, parantamaan langan ominaisuuksia. Saimaksen mohairissa mohair on pääroolissa ja muille jää statistin osa.
 
Tämä lanka sopii asusteisiin tai vaikka paitoihin. Mohairvaatteet ovat niin arvostettuja, ettämeikäläiselle ei kyseisiä kamppeita kyllä nähtävästi ole tulossa, menee kuulemma hukkaan minun käytössä.
 
Ihalainen on 100% alpakanvillaa. Villa on lähtöisin suomalaisilta alpakankasvattajilta. Alpakan villa on ihan samanlainen kuin itse elikkokin. Menkääpä itse vierailemaan alpakkatilalla, siellä on tyyppejä jotka katsovat suoraan silmiin, ja sitten ne sylkäisee sellaisen nyrkinkokoisen märepalan tarkalleen otsaan. Toisaalta siellä on myös sellaisia käytökseltään pehmoleluja muistuttavia kavereita.
 
Ihan samanlaista hajontaa on villassakin. Alpakan villa voi olla pehmeää ja untuvaista,
langasta voi veistää vaikka kalsarit. Toisaalta jos kohdalle sattuu ulkokäyttöön tarkoitettu alpakka, ei tule hyviä kalsareita siitä. Tätä lankaa pitää päästä hypistelemään, tai sitten luotto myyjään pitää olla kova. Alpakan karva on myös onttoa, ja siten se on erittäin lämmintä, ulkoilukamppeisiin on hyvä.
 
 
HUOM! Mohair ja Kid Mohair langat myynnissä vain Saimas Spinneryn tehtaanmyymälässä ja verkkokaupassa!