Artesaanilanka, muotisana vai asiaa?

Kuten ystäväni Minna sanoi:” Artesaani-sana on kärsinyt inflaation.” Milloin se on leipää, juustoa tai pizzaa. Voiko lanka olla artesaani-lankaa? Millä sanoilla kuvata lankaa, jonka alkuperä on tiedossa? Lankaa, jota ei tuoteta massana vaan erikoiserinä. Lankaa, jossa jokainen erä koostuu eläinten villojen ominaisuuksista. Näitä ominaisuuksia ei pyritä homogenoimaan. Villan ominaisuudet pyritään tuomaan lankaan ja lankojen ominaisuuksiin parhaimmillaan. Kehräämöltä tai kehrääjältä tämä vaatii paljon enemmän kuin isojen erien kehräys. Jos kehrätään aina vaan samaa merinoa kehräämön olosuhteet voidaan rakentaa merinolle sopiviksi. Meillä suomessa lampaiden villat ovat primitiivisiä. Niissä on paljon vaihtelua. Joten koko ketjun on opittava ja osattava lukea villaa. Tämä vie aikaa. Ei leipurikaan näe jauhon sitkoa ennenkuin hän leipoo uuden sadon viljasta. Meillä voidaan villan ulkonäöstä kylläkin päätellä asioita. Kun aloin opettaa villan lajittelua Saimaksen porukalle roskat oli se helpoin osuus. Minusta kiharankaaret ja päälikarva olivat selvä asia. Mutta neljä untuvikkoa näkivät vain villan. Samanlaista tavaraa säkissä. Vain väri oli erona.

Nykyisin kun keskustelen Marin kanssa hän kommentoi minulle asioita ilahduttavan ammattititoisesti. Villa ei ole enää yksi yhteinen köntti. Sillä on erilaisia ominaisuuksia. Vitsit kun sydän meinaa pakahtua Marin huomioista. Usein pyrin tässä kohtaa tukemaan havainnoin oikeassa tulkinnassa. Joskus tarjoan muutaman tiedon jyväsen lisää tähän laariin. Marista on selkeästi kehittymässä ammattilainen. Mutta tämä kestää vähintään 3-5-vuotta. Minä en kiirehdi. Tiedän miksi näin on.

Keskustelin tuossa taannoin yhden ahvenanmaanlampaan kasvattajan kanssa. Ahvenanmaanlampaan villassa on geneettisesti pidempi päälikarva kuin suomenlampaalla tai kainuunharmaalla. Lampuri kertoi:” kun katson katrastani voin nähdä noin 20 erilaista villa tyyppiä.” No se miten määritellään “villatyypit” on oma juttunsa, mutta uskon hänen tarkoittavan, yhdellä ei näy päälikarvaa, toisen lampaan päälikarva on todella pitkä. Joillakin villa on laineilla joillakin suora ja näin edelleen.

Jos haluttaisiin, nämä eri “villatyypit” voitaisiin lajitella eri kehruu eriin. Tämä on muuten täysin käsityötä. Tai toinen vaihtoehto on tehdä eristä mahdollisimman homogeeninen erä. Huomioitaisiin vain väri.Esimerkiksi Valkoiset omaan erään, harmaat, mustat omiin eräänsä. Näissäkin villoissa on jo erot vaikkemme ole lajitelleet villat kuin väreittäin.

Meillä tämä näkyy langassa. Vielä kun toistaiseksi määrä minkä voimme kerralla pestä on pieni yksittäisen eläimen villan laatu vaikuttaa huomattavasti. Minä olen ollut kehräimen varressa vasta alle viisi kuukautta. Ne asiat mitkä kaikki vaikuttavat langan laatuun ei ole ihan selvillä. Tarkoitan lähinnä sitä, en ole 100% varma etukäteen lanka joka kerta tasaista ja miten mahdollisimman hyvään lopputulokseen kulloinkin pääsen. On nimittäin todennäköistä, että jokainen samanrotuisen lampaan villan kehruuerä koneillamme täytyy osata ennakoida, jotta jälki on mahdollisimman hyvä.

Kone on tunnoton kaveri. Aiemmin minä pystyin tuntemaan käsissäni kaiken. Reagoimaan asioihin vaistomaisesti. Kone ei näin tee. Toki koneen voi pysäyttää. Langan säikeeseen tulleen virheen korjaaminen on hankalaa ja hidasta. Auttaako korjaminen? ei välttämättä. Joten ennakointi on avainsana. Paras tilanne olisi jos saisimme keskustella ja neuvoa asiakkaita ihan alusta alkaen.

Meillä kehrätään mieluiten yli 7cm mittaista villaa.Eli meille tulevien villojen kerintä tulisi ajoittaa koneidemme mukaan. Nythän tuskin kukaan tekee näin. Tämä tuo meille haasteita palvella asiakkaitamme. Parasta olisi kun pääsisimme keskustelemaan ja opastamaan ykyisen kokemuksen pohjalta lampureita ennen kehruuajan varaamista. Ennen kerintää. Miten villat tulisi lajitella. Lyhyet villat pois, huopuneet ja virtsanvärjäämät pois. Näille jokin muu jatkojalostus paikka.
Roskainen villa tai villa missä on koi pitkän säilytyksen vuoksi ei myöskään kuulu meille.

Jos villa ei ole koneillemme sopivaa ja laatu ei ole tämän vuoksi ensiluokkaista onko se artesaani lankaa? Ei se on lankaa jonka laatua voimme parantaa vain keskustelemalla ja kouluttamalla heitä ketkä ovat tuotteistamme kiinnostuneita ja halukkaita panostamaan siihen millaista villaa me tarvitsemme tehdäksemme asiakkaillemme hyvää lankaa.