Karkia

Tämän langan nimi ei johdu pelkästään siitä, että kyseessä on Saimaslaisittain astetta raffimpi lanka. Nimi perustuu Puumalan Karkia kylään.

 
Karkia on risteytysrotuisten lampaiden villasta tehty lanka. Langassa käytetty villa on sekoitus, johon on laitettu suomen alkuperäis- ja ulkomaisista roduista peräisin olevaa villaa. Risteytysvilla on kestävää ja hieman karkeampaa. Vaikka kyseessä on varsin monikulttuurillinen kerä, asuvat kaikki tekemiseen osallistuneet lampaat Suomessa.
 
Ulkomaalaisten rotujen villalla on ominaisuuksia, jotka tekevät villasta oikeasti kulutusta kestävän, ja samalla astetta karkeamman. Ei ole parasta pipoon tai kaulaliinaan, mutta hyviä villa- ja saapassukkia tästä tulee. Tavallisesti sukkalankaan sotketaan sekaan muovia, jotta se saadaan kestäväksi. Karkia on 100% villalanka, ja silti erittäin vetoluja. Tytöt sanoi, että ei mene poikki vetämällä mutta kyllä menee, minä kokeilin (otti kipeää).
 
Tämän langan paksuus on sama kuin sillä Kiven kirjan mukaan nimetyllä, Suomen yleisimmällä sukkalangalla. Karkia-langassa ei ole pinnassa muovia tai hartsia, eli on käsitelty hellästi ja pesty villan ominaisuuksia kunnioittaen. Lempeän käsittelyn vuoksi Karkia langan lämpöarvo on säilynyt korkeana.
 
Väittävät, että ei haise sukkahiki hänessä, tähän ei kuitenkaan anneta takuuta, ikinä tiedä millainen mörökölli tätäkin käyttää saapassukkana.
 
Pesukoneesen en laittaisi, tai voihan sen laittaa mutta tulee sanomista ja pieni sukka. Käsinpesun kestää kyllä, myös käsinpesuohjelman koneessa.
 
Ja mikä parasta, noin ekologisuuden kannalta, ihan on tämä umpisuomalainen nyöri, kaikki käsittelyt lampaan päältä poiston ja keräksi teon välillä on tehty Suomessa, tämä lanka ei ole käynyt Puumalaa pidemmällä.
 
Karkia- lankaa löytyy nyt myös käsinvärjättynä!
 
Tilatessasi käsinvärjättyjä lankoja, otathan huomioon, että langat värjätään erinä. Jokainen värjäyserä on omassa kategoriassaan, joten tilaathan samalla kertaa tarvitsevasi määrän. Emme voi taata, että täysin samaa sävyä on enää saatavilla, kun värjäyserä on myyty loppuun!
 
Lanka saattaa päästää väriä. Näytön värisävy ei välttämättä täysin vastaa valmiin langan värisävyä.