VILLAN PUHDISTUKSEN JA KEHRUUTTAMISEN OHJEISTUS

Villan puhdistus on ensimmäinen askel hyvänlaatuisen langan valmistuksessa. Tutustuthan villan puhdistukseen ennen villan lähettämistä kehräämöön. Suurin osa langan roskista tai laatuvirheistä johtuu villan lajittelusta.
Tavoitteemme on kehrätä hyvänlaatuista lankaa, joten villan puhdistus ja lajittelu on sen ensimmäinen askel. Tee villan puhdistus huolella ennen villan lähettämistä kehräämöön. Suurin osa langan roskista tai laatuvirheistä johtuu villan puhdistuksesta tai lajittelusta.

Lampaan villan puhdistusohje:

Kerintä ja villan puhdistaminen vaikuttaa langan laatuun. Varmista, että kerintä ja villan lajittelu tapahtuu aina puhtaalla alueella. Lähetettävän villan tulee olla vähintään noin 7 cm pituista tai pidempää. Poista roskaiset, huopuneet ja virtsan värjäämät villat. Älä lähetä roskaista tai villasilppuista villaa kehräämöön.
Yleispuhdistus onnistuu parhaiten ravistelemalla. Hyvän laatuinen, paras suomalaisten lammasrotujen villat ovat irtonaisia jo kerinnässä. Älä lähetä kehräämöön villaa, joka ei ole irtonaista. Villan irtonaisuudessa on laji- ja rotukohtaisia eroja.
Tarkemmat ja rotukohtaiset ohjeet saat info@saimasspinnery.com

Alpakanvillan puhdistus

Henkilökuntamme on käynyt läpi alpakanvilla koulutuksen, joten tiedämme alpakanvillan erityispiirteet. Mikäli olet epävarma villan laadusta tai lajittelusta otathan yhteyttä.

Paras langan laatu saadaan hyvin puhdistetusta, ensiluokkaisesta alpakanvillasta. Villa tulee puhdistaa erityisesti timotein ja viljan tähkistä. Peitinkarvojen poistaminen ennen kehräämöön toimittamista on erittäin tärkeää. Meillä ei ole deHairer-konetta. Meillä on kampakone, joka poistaa kuitenkin peitinkarvaa jossakin määrin.

Kehräämme samoilla koneilla myös muita eläinkuituja. Alpakan villan kehräystä varten puhdistamme linjaston, joten varaathan kehruuajan ajoissa, jotta voimme suunnitella alpakan villan kehräämisen kun linjastomme on puhdas.

Mohairin puhdistus

Mohair lajitellaan vuohen iän ja sukupuolen mukaan. Emme ota vastaan pukilta haisevan eläimen mohairia. Mohairissa on vaha. Mohair huopuu huonosti, joten vahainen mohair voi tuntua huopuneelta, olematta huopunut. Puhdistamisessa on tärkeintä puhdistaa roskat (pitkät heinät, viljan/heinien tähkät) sekä virtsanvärjäämät pois. Parta, utareiden ja kivesten mohair tulee lajitella myös pois. Angoravuohiristeytysten kuitu saattaa poiketa puhtaiden angoravuohien tuottamasta mohairista.Angoravuohien tuottaman mohairin kohdalla on olemassa omat lajitteluohjeet.
Mohairin kohdalla otathan aina yhteyttä kehräämöön.
Koiran karvojen puhdistus

Koirien karvat täytyy olla harjattua pohjavillaa. Kehräämöön ei kannata lähettää peitinkarvaa, ”pöksy” villoja tai häntäkarvoja. Eri roduilla on erilainen karvatyyppi. Esimerkiksi rotuja, joilla on meidän koneillemme sopiva koiranpohjavilla ovat: suomenlapinkoira, samojedinkoira, pyreneidenmastiffi, eurasier, kiinan pystykorva jne.
Prosessimme vuoksi lisäämme koirankarvan joukkoon noin 45% lampaanvillaa/mulesing vapaata merinoa, koiran pohjavillasta riippuen. Lampaanvillan osuus hinnoitellaan 15€/kg, lampaanvillan painon mukaan ennen villan pesua. Valmis lanka on selkeästi koiranpohjavillasta valmistettua, ei lampaanvillamaista.

Kehräämössämme on paljon tietoa koirankarvan kehräämisestä,joten ota yhteyttä kehräämöön, onko mahdollista kehrätä kyseisen rodun karvaa.
Lajittelu

Parhaana villan lajittelun työvälineenä on pöytä, jonka päällä on verkko. Verkko toimii siivilänä, jolloin irtoava roska putoaa pois. Lyhyt villa ns. tuplakerintä pitää poistaa. Aloita ravistelu ensin ulkopinta ylöspäin, jolloin mahdollinen tuplaleikkuu putoaa.
Mikäli eläimen villassa on peitinkarvaa, se voi tuntua iholla pisteliäältä. Halutessasi mahdollisimman pehmeää lankaa, poista peitinkarvat (alpakan villasta) tai lajittele tällaiset villat erikseen. Joillakin lammasroduilla tai yksilöillä on varsin voimakas peitinkarva. Peitinkarva saattaa vaikuttaa langan vetolujuuteen ja sen poistaminen kasvattaa villan painohävikkiä. Mikäli sinulla on esim: ahvenanmaan lampaita, ota yhteyttä kehräämöön ja keskustele miten villoista saadaan mahdollisimman laadukasta ja pehmeää lankaa.

Maksu ja toimitusehdot

Lähetyksen jokaisessa pakkauksessa tulee olla omistajan nimi, puhelin numero, osoite sekä toiveet lanka laaduista. Mikäli toivot yhteydenottoa ennen kehräämistä, kirjaa se saatteeseen. Mikäli lähetyksestä näkee heti, ettemme pysty kehräämään villaa, otamme yhteyttä.

Maksu määräytyy villan painon mukaan, joten punnitsemme kaiken saapuvan villan. Pienin työstettävä määrä on; 4 kg/laatu/väri. Mikäli villa ei sovellu kehrättäväksi, villa palautetaan asiakkaan kustannuksella.
Yli 30 kg lähetyksestä laskutetaan ennakkomaksuna 25 %. Kaikki lähetykset on maksettava toimituskuluineen ennen valmiin tavaran lähettämistä.

Varastoimme valmiin tuotteen veloituksetta 7 vrk. Tämän jälkeen perimme 7 €/kg/vrk varastoimisesta. Varastoimme enintään 3 kk, minkä jälkeen tuotteet myydään valmistajan lukuun.

Noudatamme villojen saapumisajankohdan voimassa olevaa hinnastoa.
Emme käsin värjää asiakkaiden villoja tai lankoja.
Kaikkiin hintoihin lisätään alv. 24 %