Leicester-lampaanvillan ominaisuuksista

Saimas Spinnery käyttää villalankojen valmistuksessa monien erirotuisten lampaiden villaa. Eri lammasrotujen villat voivat ominaisuuksiltaan poiketa paljonkin toisistaan ja sopia eri käyttötarkoituksiin.

Olemme käyttäneet alkupään tuotannossamme paljon Ruotsista valmiiksi pestynä tuotettua leicester-lampaan villaa, sillä oman pesulinjastomme valmistuminen on viivästynyt, emmekä saa vielä pestyä suurempia määriä kotimaisia villoja.

Leicester on historiallinen lammasrotu, joka kerran oli Englannin yleisin. Nykyään rotu on harvinaistunut kovin, mutta sitä yritetään säilyttää. Lampaat ovat isokokoisia minkä takia niiden kasvaminen täysikokoisiksi kestää kauan, ja tämä ei ole haluttu ominaisuus teollisen mittakaavan lampaankasvatuksessa. Suuret teolliset kehräämöt suosivat tasalaatuista, homogeenista kuitumassaa, eivät sellaista villaa jossa kuidun pituus, kiiltävyys ja kiharuus vaihtelevat.

Leicester-villalla on vankka olemus, korkea kiilto ja erittäin hyvä vetolujuus. Se on hieman päällikarvamaista, mutta samalla yllättävän pehmeää ihoa vasten. Koska kuitu ei ole kovin kiharaa, se ei jousta, eikä siksi myöskään leicester-langoissa ole tavalliselle villalangalle ominaista joustoa ja elastisuutta. Kuitujen pituus vaihtelee 15-20 sentin välillä, joten se on erittäin kiitollinen kehrättävä. Sitä on myös helppo värjätä, sillä väri imeytyy sen rakenteeseen hyvin ja tulee eloisaksi villan kauniista kiillosta.

Leicester on kuituna myös painavampi kuin monet muut villat. Tämän huomaa kehräyksen lopputuloksessa: leicesteriä sisältävät langat ovat painavampia kuin muut. Niiden neulomiseen sopivatkin monesti ohuemmat puikot kuin mihin on kansainvälisen paksuusluokituksen (DK, Aran jne) perusteella totuttu.

Useimmiten sekoitamme leicesteriä muihin kuituihin kuten suomenlampaaseen ja ruotsalaiseen finulliin (joka on kuidunominaisuuksiltaan suomenlammasta muistuttava, mutta siitä erillinen rotu). Suomenlammas ja finull tuovat lankaan pehmeyttä, pitkä leicester sitoo ne langan kierteisiin.

Verkkokaupassamme on saatavilla useita lankoja, jotka sisältävät leicester-villaa. Suosittelemme niitä neuloksiin ja muihin käsitöihin joiden ei toivota nyppyyntyvän, tai joilta toivotaan tavallista pidempää käyttöikää. Mikäli haluat kokeilla kehrätä leicesteriä käsin, verkkokaupasta löytyy myös kampatopsia, jonka kuitukoostumus on 80% leicester / 20% finull.