Mohair-lankojen kehrääminen

Angoravuohi tuottaa mohairia. Mohair jaetaan vuohen iän mukaan eri laatuihin. Vuohi tuottaa kid mohairia 1,5-vuotiaaksi sakka. Aikuinen kuttu tai nuori pukki tuottaa Yerling mohairia. Mohair on ainutlaatuinen kuitu. Vuohi ei tuota villaa. Yksi mohairin erikoisuuksista on vaha. Mohair on antibakteerista ja sopii myös lanoliiniallergikoille.

Puhdasrotuinen angoravuohi tuottaa koko kropassaan samanlaista mohairia pois lukien parta, häntä. Rinnassa mohair saa olla hieman karkeampaa. Mohairia ei tarvitse lajitella muutoin kuin iän perusteella. Kehräämölle ei kannata laittaa virtsanvärjäämiä, lyhyttä kerintäjälkeä, häntä ja parta karvoja.

Suomessa on jonkin verra angoravuohen ja suomenvuohen risrteytyksiä. Mikäli olet kiinnostunut kehräyttämään risteytysvuohen karvasta lankaa (lakaa ei saa kutsua mohairiksi, koska nimike on suojattu) otathan yhteyttä. Varaudu siihen, että kilin karvassakin on peitinkarvaa. Mikäli vuohi on risteytys langan laatua on vaikea arvioida etukäteen.

Sanskilla on pitkä ja ainutlaatuinen kokemus mohair-lankojen kehräämisestä. Sanskilla on ollut angoravuohia vuodesta 2013 alkaen. Oppia on tullut mohair-lankojen valmistukseen esimerkiksi Norjasta.

Yleisimmin mohair-langat kehrätään 300-400m/100g vahvuisiksi.
Vahan poistaminen on työlästä eikä sitä pidä yrittää itse. Mikäli vaha ei poistu pesussa vaan ”palaa kiinni” sattaa olla, ettei uudelleen pesu enää onnistu. Pesuprosessista johtuen lankojen hinta on useimmiten 130€/kg + lisättävän villan hinta kulloisenkin langan mukaan.