Ostamme lampaiden villaa

Tule sopimustuottajaksi Saimas Spinnerylle!

Ostamme villaa myös muilta kuin sopimustuottajilta.

Saimas Spinnery tuo kaivattua tuotantokapasiteettia kotimaiselle kehräämökentälle. Saimaan rannalle Puumalaan avautuva kehräämö käynnistää toimintansa vuoden 2022 aikana.

Arvojamme ovat koko tuotantoketjun kannattavuus, eettisyys ja ekologisuus. Saimas Spinneryn toiminta kiteytyy mottoomme: Monialaista osaamista pellolta puikoille.
Kehruulinjastomme hyödyntää alan uusinta tekniikkaa ja kehruukoneemme valmistetaan meidän tarpeemme huomioiden. Puumalassa tullaan kehräämään kaikkia katkokuituja, myös kierrätyskuidusta avattua tekstiilijaetta. Kasvikuituja emme ainakaan aluksi kehrää.

Saimas Spinnery on syntynyt kolmen villa-alan asiantuntijan voimin: toimitusjohtajana työskentelevän kehrääjä-värjääjä Sanski Matikaisen rinnalla seisovat kansainvälisen lankakauppakentän kotimainen uranuurtaja Titityy Oy Tiina Huhtaniemen luotsaamana sekä eläinlääkäri ja harrastelampuri Suvi Heinola.

Kehräämön yhteyteen rakennetaan oma pesulinjasto lampaan- ja alpakanvillaa sekä mohairia varten. Lanoliinittomat ja lanoliiniset kuidut pidetään tuotannossa erillään.

Sopimustuottajien kanssa käymme läpi rotukohtaiset laatukriteerit sekä opastamme tarvittaessa villan lajittelussa. Kehitämme järjestelmää, jossa villanlajittelutiimimme jalkautuu tilalle hoitamaan villan lajittelun suoraan kerinnän yhteydessä. Yli 200kg villaerien kohdalla sopimustuottajan ei siten tarvitse palkata villan lajitteluun henkilökuntaa, vaan asiasta voi sopia kehräämön kanssa. Tällöin pystymme maksamaan täyden hinnan villasta laatuluokituksen mukaisesti heti kerinnän yhteydessä. Tämä on mahdollista vain sopimustuottajiemme kanssa. Meille toimitettujen tai valmiiksi lajiteltujen erien kanssa maksamme ennakkomaksuna 50% 1-laadun hinnasta, ja tilitämme loppusumman heti kun villa on lajiteltu kehräämöllä.

Autamme mielellämme pienempiäkin tiloja mikäli kerinnän ajankohta sattuu sopimaan reitillemme. Henkilökuntamme on koulutettu ottamaan mahdolliset eläintaudit huomioon niin tiloilla liikuttaessa kuin kehräämössäkin työskennellessä.

Olemme mukana valtakunnallisissa sekä paikallisessa villatutkimushankkeessa, jossa tuotetaan alalle uutta tietoa. Haluamme osaltamme välittää tutkimustietoa tiloille, ja olla mukana kehittämässä suomalaista villaketjua, pellolta puikoille.

Kehräämme myös rahtia. Tätä on meiltä kysytty paljon. Tarkempia tietoja muusta kuin villan laadusta ja lajittelusta annamme tällä tiedolla kesäkuusta alkaen. Kehruun aikataulutus tehdään tuotantosuunnitelman mukaan. Osana tuotantosuunnitelmaa asiakas saa meiltä tekstiviestinä informaatiota kun villa on edennyt tuotannossa seuraavaan vaiheeseen. Toivomme tämän olevan osa laadukasta asiakaspalveluamme ja hyvää kehräytyskokemusta. Vielä järjestelmää ei ole kuitenkaan aktivoitu. Joten viestintämme toimii toistaiseksi mieluiten sähköpostilla osoitteeseen info@saimasspinnery.com .

 

KERINTÄ

Lammas tulee keriä kuivana ja mahdollisimman roskattomana. Ennen kerintää lammas on hyvä harjata esimerkiksi sualla. Kerintäpaikan tulee olla puhdas. Kerinnän tuplavillaa tulee välttää.

VILLAN LAATUKRITEERIT

Kerinnän yhteydessä lampaat kannattaa jakaa karitsoihin ja aikuisiin sekä väreittäin. Otamme vastaan myös kirjavien lampaiden villaa. Huopuneet villat sekä virtsanvärjäämät poistetaan kerinnän yhteydessä. Sorkkien leikkuu on hyvä tehdä kerinnästä erillään, sillä sorkanpalanen saattaa rikkoa koneemme.
Roskaisuus vaikuttaa hinnoitteluun mikäli roskien määrä on huomattava. Jos villassa on selkeästi paljon roskaa emme voi hyödyntää villaa. Usein on kuitenkin niin, että roskattomaltakin näyttävä villa on roskaista pesun jälkeen. Pystymme poistamaan villasta roskia koneillamme, joten roskattomuutta emme vaadi. Kuitenkin suurimmat roskat on hyvä poistaa mikäli haluatte villasta mahdollisimman hyvän hinnan.

Millainen villa on liian huopunutta?
Suomenlampaan ja kainuunharmaksen villa on parhaimmillaan irtonaista. Se hajoaa kerinnässä eikä villan tapuli ole huopunut. Villan huopuminen on yleensä merkki villan suomujen avautumisesta. Tähän vaikuttaa mm. kerintäväli, lampolan kosteus, ruokinta sekä poikimiset. Usein hieno villa huopuu herkemmin kuin karkeammat laadut. 2.luokkaan laskemme näissä roduissa villan joka on huopunutta, mutta jonka saamme käsin revittyä irti. Mikäli villa on näyttää kuolleelta esimerkiksi karitsoinnin jälkeen tai irtoaa lampaasta itsekseen se ei ole hyvää kehrättäväksi. Olemme mukana kehittämässä jätevillan hyödyntämistä, ja tavoitteemme on, että kaikki toiminnan sivutuotteet saadaan hyötykäyttöön.

Millaista villaa emme voi hyödyntää?
Virtsanvärjäämää, huopunutta, todella roskaista ja homehtunutta villaa emme ota vastaan. Kauan varastoitu villa ei ole myöskään toivottua. Kauan varastoidussa villa on kohonnut riski koille ja turkiskuoriaiselle. Kauan varastoitu villa voi olla kuivunutta ja haurastunutta eikä tällaisesta villasta voi kehrätä laadukasta lankaa. Mikäli olet kerännyt villaa pyydämme käymään villat läpi. Varsinkin koi saattaa muodostaa nopeasti laajojakin yhdyskuntia. Mikäli villoissa on pieniä valkoisia kovia koin munia, kuvan kaltaisia koteloituneita, eläviä koin toukkia tai lentäviä perhosia kannattaa villojen säilytys tila puhdistaa asiallisesti. Koi ja muut villan tuholaiset voivat elää likaisessa villassa lähes missä vaan.

Koi perhonen ja koin  toukka

SUOMENLAMMAS ja KAINUUNHARMAS

Karitsan villa

Kuidun pituus yli 5cm

Hinnoittelu 5-6 €/kg + alv

Hinnoitteluun vaikuttaa roskaisuus, huopumat, kuidun rakenne

I laatu, aikuinen
Kuidun pituus yli 5cm

Hinnoittelu 5-6€/kg + alv

Hinnoitteluun vaikuttaa roskaisuus, huopumat, kuidun rakenne, päälikarvan

osuus (I laatu ei sisällä suoraa villaa l. päälikarvaa)

II laatu

Kuidun pituus yli 5cm

Hinnoittelu 3€/kg + alv

Laatukriteerit Villa on suoraa, selvästi roskaista, huopumaa tai muita kuidun vahingoittumisen merkkejä havaittavissa

AHVENANMAAN LAMMAS
Ahvenanmaan lampaan villa on voimakkaasti geneettisesti tuplavillaista eli siinä on paljon päälikarvaa jo kenties nuorillakin eläimillä. Ahvenanmaan lampaan villan katsotaan olevan primitiivistä kuten muidenkin pohjoismaalaisten lyhythäntäisten lammasrotujen. Tämän vuoksi villassa voi olla suuriakin eroja. Saimas Spinneryn konekapasiteettin kuuluu DeHairer eli päälikarvanpoistaja. Päälikarva on rakenteeltaan erilaista kuin villa ja sen vuoksi murtuu ja katkeaa kehrätessä helpommin. Tästä syystä laadukkain lanka saadaan mikäli nämä kaksi laatua erotetaan toisistaan. Erottamisen negatiivinen puoli on suurempi hukkaprosentti. Tulemme aikanaan kokeilemaan päälikarvan osalta mahdollisuuksia sen hyödyntämiseen.

Karitsan villa

Kuidun pituus yli 5cm

Hinnoittelu 5-6 €/kg + alv

Hinnoitteluun vaikuttaa roskaisuus, huopumat, kuidun rakenne

I laatu, aikuinen ahvenanmaanlammas
Kuidun pituus yli 5cm + pitkä peitinkarva

Hinnoittelu 3€/kg + alv

Hinnoitteluun vaikuttaa roskaisuus, huopumat, kuidun rakenne

-Päälikarvan poistamisen vuoksi ahvenanmaan lampaan villan kehruuttaminen on aina arvokkaampaa kuin niillä kuiduilla, joilla kyseinen vaihe voidaan jättää pois prosessista.

MUUT RODUT
LIHARODUT JA RISTEYTYKSET
Risteytysten tai liharotuisten lampaiden villan ominaisuudet riippuvat aina rodusta. Siksi emme voi antaa yhteisiä laatukriteereitä. Hinnoitteluun vaikuttavat villan tyyppi, pituus, roskaisuus, ja villassa havaittavat kuitua vahingoittavat seikat. Ole yhteydessä, meillä on laaja-alainen osaaminen erilaisista kuiduista!

SOPIMUSTUOTANNON KRITEERIT

Jotta varmistamme tuotantomme laadun ja turvallisuuden, sopimustilamme tulee täyttää seuraavat kriteerit:

ORF-viruksen esiintyvyys

Lampolassa ei saa esiintyä kerinnän aikaan ORFin kliinisiä oireita. Näitä ovat mm. paukamat, vesikellot, ruvet tai syylämäiset muutokset suun ympärillä tai suussa, utareissa tai sukuelimissä.

ORF voi olla pitkään oireeton, ja tauti voi ilmetä tilalla ajoittain. Mikäli tilalla on tavattu ORFia, toivomme tietoa tästä, jotta voimme huomioida sen tuotantoketjussamme.

Tieto eläinten ulkoloislääkityksistä

Osana villan pesuprosessia otamme talteen villarasvan eli lanoliinin. Tuotamme lanoliinia, joka on vapaata lääkeainejäämistä. Ulkoloislääkkeet kertyvät ihon rasvakerrokseen ja voivat aiheuttaa lanoliiniin jäämiä. Tämän vuoksi toivomme tietoa karjassa käytetyistä ulkoloislääkityksistä (valmiste, ajankohta).

SOPIMUSTUOTANTO MAHDOLLISTAA TEILLE
Sopimustuottajillamme on mahdollisuus kehruuttaa lankaa omista villoista muita edullisemmin. Laadukas Saimas Spinneryn tuottama lanka on jälleenmyyntiarvoltaan hyvä, ja meillä kehruutetun langan myynti suoraan tilalta on yksi keino lisätä villantuotannon kannattavuutta tilalla.

Kun myyt meille villaa, sinulla on mahdollisuus ostaa Saimas Spinneryn tuottamaa valmista lankaa joka on kehrätty juuri omien eläintesi villasta. Meille tuotantoketjussa tärkeintä on varmistaa läpinäkyvyys kaikissa ketjun vaiheissa. Ainutlaatuinen seurantajärjestelmämme takaa, että lankamme alkuperä on jäljitettävissä tilatasolle asti.

Tulossa

Saimas Spinneryn verkkosivuille www.saimasspinnery.com on tulossa tietoa eri lammasrotujen villojen erikoispiirteistä sekä tarkempia rotukohtaisista kriteereitämme.