Saimaksen synty

Saimas, kuten me tuttavallisemmin Saimas Spinneryä kutsumme, ei ollut hetken mielijohde. Saimas on sekoitus hullun rohkeutta, kädentaitojen perinnettä ja nykyaikaa.

 

Nimi Saimas on Saimaa-sanan vanha etymologinen muoto. Saimas lienee muinais suomea, jota ei enää ole. Koska Saimas on sanana ikiaikainen, se on edelleen elävä. Tässä sanassa tiivistyy värit, arvot, sijainti ja sydän. Mitä ihmettä tuo Spinnery tarkoittaa? Eihän se edes taivu joka mummon Etelä-Savolaiseen suuhun. Saimas ei halua kiinnittää itseään liian vahvasti perinteeseen vaan katse ja tavoitteet ovat tulevaisuudessa. Saimas ei sido itseään yhteen muottiin. Siinä tulee olemaan erilaisia piirteitä, kuten Saimaan laajaa vesistöä kulkiessamme voimme havaita. Jos joskus siipemme kantavat Etelä-Savon ulkopuolelle, suureen maailman  korviin Spinnery on ymmärrettävä. Kehräämö ja kertomus siitä, että jotain me myös pyöritämme. Me pyöritämme villasta lankaa, mutta myös matkailua ja tulevaisuuden suunnitelmia. Miten omilla toimillamme voisimme tehdä asioita paremmin, sydämellä.

 

Kehräämö oli kauan kaukainen haave. Mutta jo sanana liian suuri ja pelottava. Sana ”lanka” pitää sisällään paljon muutakin kun villaa, joka on liitetty kierteellä pitkäksi jonoksi. Sana ”lanka” on meillä intohimo ja ainainen ihmetyksen aihe. Sen moninaisuus ja kommervenkit vievät elämän mittaiselle opinpolulle. Näin käy, kun antautuu villan viemäksi Saimaksen pyörteisiin.

 

Saimas Spinnery Oy sai y-tunnuksen 19.5.2021. Tuo päivämäärä on teknisesti jotakin. Oikea perustamis päivämäärä on 31.3.2021. Tätä edelsi lähes kymenen vuoden harkinta ja suunnittelu. Kaksi vuotta tiukempaa pohdintaa. Saimas on pian teknisesti 2-vuotias, mutta edelleen se opettelee jokelteleman. Meille ihmeellinen maailma on auki. Välillä päätä on hakattu moneen mäntyyn. Alku ei todellakaan ollut sitä, että koneet tulivat ja painettiin starttia. Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo. Minä ainakin haluan joskus nähdä kiitoksen seisovan. Toivottavasti tunnistan sen, kun se edessä tönöttää.

-Sanski-