Saimas Spinnery – Monialaista osaamista pellolta puikolle

Saimas Spinnery Oy syntyi pitkän prosessin tuloksena.

Sanski

Kehräämön perustaja Sanski oppi kehräämisen alkeet mummonsa kanssa jo lapsena. Mummolan lampaiden villaa hypisteltiin ensimmäisen kerran mummolan aitassa, kangaspuiden vieressä. Se oli jatkumoa, jonka perintö oli opittu mummon äidiltä ja aiemmilta sukupolvilta.

 

Kului vuosia ja syntyi kokemusta aivan toisilta toimialoilta. Vuonna 2007 Sanskista tuli ammatiltaan yrittäjä, käsinkehrääjä ja värjäri. Erilaisten eläinkuitujen ja lankojen kanssa kului yksinyrittäjän polkua yli 13 vuotta. Näihin vuosiin mahtui niin haasteita, oppimista kuin opettamistakin.

 

Koronapandemian alettua keväällä 2020 Sanskin asiakastilauksissa kävi kato. Oli syytä istua alas miettimään tulevaisuutta. Erään palaverin aikana tuolloinen Puumalan elinkeinokehittäjä kysyi ratkaisevat kysymykset: ”Miksi sinä opetat ja autat muita? Miksi et perusta omaa kehräämöä?”

 

Näistä kysymyksistä sai alkunsa liiketoimintasuunnitelman kirjoittaminen ja laskelmien teko Sanskin työhuoneessa. Kehräämökoneisiinkin Sanski oli tutustunut jo kuitenkin yli 10 vuoden ajan. Nyt oli aika laittaa ajatukset paperille ja käydä keskustelut aiheesta mitäs jos Puumalaan perustettaisiin kehräämö.

 

Alusta asti oli selvää, että kokonaisuudesta tulisi sen verran suuri, etteivät yhden ihmisen hartiat yksin riitä. Syksyn 2020 aikana muutama ihminen esitti olennaisia kysymyksiä; oli aika pohtia mahdollisia osakkaita ja toimitiloja.

 

Ensin mieleen tuli lankakauppa Titityyn toimitusjohtaja Tiina Huhtaniemi. Tiinan kanssa Sanski oli rupatellut muutaman kerran suomalaisesta lankakentästä. Kumpikin tunnisti samanlaiset ajatukset haluta uudistaa suomalaista kehräämöalaa. Luonnollisesti Tiina halusi mietintäaikaa tutustuakseen Sanskin liiketoimintasuunnitelmaan ja laskelmiin.

 

Kuvaan astui samaan aikaan myös Suvi Heinola, eläinlääkäri, harrastelampuri ja intohimoinen neuloja. Sanski oli tavannut Suvin kehräyskurssilla vuosia sitten.

 

Miksi juuri Tiina ja Suvi? Yritystoimintaa miettiessä olennainen kysymys oli: ”Millainen osaaminen täydentää kehräämöä ja ketkä ovat oikeat henkilöt osakkaiksi?”

 

Piti myös ratkaista sijainti. Moni on kysynyt miksi paikaksi valikoitui Puumala. Syitä on monia, mutta tässä muutama: Puumalan mahtava yrittäjyyden yhteishenki, vesiosaaminen sekä kunnan omistama toimitila, jossa oli potentiaalia kehräämön tuotantotilaksi.

 

Yhteisen yrityksen suuntaa ja arvoja mietimme Tiinan ja Suvin kanssa useita kuukausia, tunnustellen, voisiko tässä olla tulevaisuutta. Kohtaavatko ajatuksemme?

 

Maaliskuun lopulla 2021 allekirjoitimme paperit ja Saimas Spinnery Oy sai alkunsa.

 

Yrityksen kaikkea toimintaa leimaavat vastuullisuus sekä ympäristö- ja eläinystävällisyys.

 

Tavoitteena on, että kuluttaja tietää aina, mistä ja missä puikoilla kulkeva lanka on syntynyt.

 

Arvokkaan lisän kehräämölle antaa oma kehrättävien kuitujen pesulinjasto. Kehräämön tekniikka on nykyaikaista ja pesun osalta innovatiivista, perustuen vuosien tuomaan näkemykseen ja osaamiseen.

 

Erilaisten villojen kuten lampaanvillojen, alpakanvillan sekä mohairin kehräämisen lisäksi Saimas Spinnery on osa puumalalaista matkailun kenttää.