Saimaksella täyttyy pian vuosi siitä, kun kehruukoneet otettiin käyttöön. Tästä alkoi tuotannon ylösajo.
Moni on varmasti odottanut meiltä lankoja välittömästi. Konekehräämisen haasteet ovat hieman yllättäneet minutkin. Tähän on monta syytä. Se ei riitä, että osaa koneiden toimintaperiaatteet. Osaa ohjelmoida ja suorittaa. Jokaisella villalla on omat kommervenkkinsä prosessissa. Kehräämö ehti liki vuoden vanhaksi ennenun otimme uusia haasteita vastaan. Liki vuoden iässä vauvakin konttaa ja ryömii. Havainnoi maailmaa ennen kuin kävelee.
Minulta on kysytty paljon, kehräämmekö alpakkaa tai koiranpohjavillaa. Nyt se aika on käsillä! Me kehräämme nyt myös alpakkaa ja koiranpohjavillaa. Halusin aloittaa kuitenkin toimintamme lampaanvillan kehräämisellä. Kehräämme toki jatkossakin lampaanvillaa.
Tulemme niputtamaan eri eläinkuitujen kehräystä koneiden lanoliinittomaksi putsaamisen vuoksi tiettyihin sykleihin. Pystymme palvelemaan asiakkaitamme kuitenkin suhteellisen notkeasti ja ennenkaikkea vahvalla ammattitaidolla. Kehotan olemaan yhteydessä pian, mikäli haluatte jouluksi 2023 meiltä lankaa. Määräänsä enempää kun emme pysty päivässä kuitenkaan lankaa valmistamaan.
Käsinkehräämisen opettajana kehotan aina opettelemaan ensin kehräämään lampaanvillaa. Toki, jos olisimme suunnanneet heti pelkästään alpakan villan kehräämiseen, niin sehn olisi vaan ollut välittömästi hyppy syvään päätyyn. Silmät kiinni ja katsotaan kuinka käy. Minä olen halunnut ymmärtää prosessia, tutkia sen solmut, suvannot ja karikot ennen hyppyä haasteisiin.
Tässä kesän aikana olemme saaneet jutun juonesta kiinni aina vain paremmin. Alamme tietämään, mistä lankojen laatu koostuu. Olemme yrittäneet tehdä hinnastosta selkeän ja ymmärrettävän. Pyydän kuitenkin, jos sinulla on kysyttävää, otathan yhteyttä sähköpostilla, niin vastaan kysymyksiisi.
Kevättalvella perehdyimme alpankavillaan Humisevan harju-alpakkatilan Carita Saarisen johdolla. Koulutuksemme sisälsi niin teoriaa, kuin käytännön koulutusta. Perehdyimme pintaa syvemmältä niin villan testaukseen kuin alpakka fleecen tuomarointiinkin. Eihän meistä tuomareita tullut. Alpakka tuomarin koulutus kestää vuosia, mutta pääsimme opiskelemaan, mitä tarkoittaa hyvä tai huippulaatuinen alpakan villa, kuinka sitä arvostellaan ja paljon muuta mielenkiintoista. Toki samalla perehdyimme myös “ei niin hyviin”- villoihin. Kiitos Carita hyvästä koulutuksesta. Minulle alpakan villa on vuosien takaa jo tuttu. Sen takia halusin itse lisää koulutusta sekä kouluttaa läheisiä sidosryhmiämme.
Tässä kesällä olemme työstäneet Tourulan tilan laadukasta alpakanvillaa. Olen halunnut tehdä tämän työn rauhassa. En hypäten heti lupaamaan onnistumisia. Kiitos Suvi, kun näit pelkoni ottaa tätä askelta. Pelko tai kunnioitus tätä yhtä maailman hienoimmista kuiduista kohtaan oli olemassa. Ihan vaan sen vuoksi, etten ollut valmis tähän askeleeseen. Carita sanoikin taannoin.” tarvitset vain itseluottamusta.” Mutta kehrääjänä tiedän vuosien tuomasta kokemuksesta, että liika itsevarmuus kostautuu myöhemmin. Lähtökohtana kun on, etten halua hutiloimalla pilata kenenkään villoja. Halusin osata enemmän ja ymmärtää, miten voin onnistua, kun alpakanvillan aika on. Olen kehrännyt käsin aika paljonkin alpakkaa. Puhunut ja hieman avannutkin oppilailleni alpakanvillan kehräämisen maailmaa. Joten tämän vuoksi tätä askelta odotettiin varmasti. Matkan aikana olen huomannut, että alpakan villan skirttaus tehdään meidän prosessillemme sopivalla tavalla. Te alpakan villaan panostavat tilat ja Ruukin kehräämö, olette tehneet tämän aiheen parissa hienoa työtä.
Alunperin meille tilattiin deHairer eli peitinkarvan poistaja-kone. Syystä ja toisesta konetta ei nyt tulekaan. Tämän vuoksi olen keskustellut usean henkilön kanssa deHairerin välttämättömyydestä. Tämä hidas kone nostaa villan hävikkiä ja siksi moni näiden koneiden omistaja on päätynyt samaan kuin mekin. deHairer ei ole välttämättömyys. Kampakone poistaa myös peitinkarvaa. Tämän huomaa meidän langoissamme kautta linjan.
Kesän aikana otimme vihdoin myös kaksi muuta isoa askelta. Mohair, minulle se kiehtovin ja rakkain kuitu. Mohairin työstämiseen sain oppia jo vuosia sitten norjalaisilta sekä tanskalaiselta kehräämöiltä. Nyt tulee 10-vuotta siitä, kun minulle tuli ensimmäiset angoravuohet. Tuurilla kehräsimme koneiden käyttökoulutuksen ensimmäisenä lauantaina ystäväni kanssa ensimmäisen angoravuoheni mohairit langaksi. Joten voi tämänkin tehdä hyppäämällä koskeen ja toivoa ettei osu kiveen. Mutta nyt teimme tämän turvallisesti, tietäen mitä teemme. Mohairin viekkaus piilee siinä, että se on rakenteeltaan aivan erilainen kuitu kuin mikään muu. Mohairin pesu on perin viekasta puuhaa. Mohairin ominaisuudet muuttuvat myös iän myötä. Kuinka? No se jääköön ammattisalaisuudeksi.Sen sanon, että jo olemassa oleva mohairin osaamiseni on auttanut minua kehittämään meille keinokuiduttomia sukkalankoja. Maailmalla on käytetty aikuisten vuohien mohairia sukkiin ja mattoihin satoja vuosia. Joten oikeastaan minä en ole keksinyt mitään uutta, osaan vain hyödyntää tietoa. Mohair on yksi maailman kulutusta kestävimmistä ja arvostetuimmista kuiduista. Mohair on kuitu, jonka on tutkimuksissa todettu parantavan muiden kuitujen ominaisuuksia, esim. miesten kalliissa puvuissa. Kuitenkin on niin, että jos kehrääjä ei osaa rakentaa lankaa oikein, ei kuidun ominaisuudet pääse oikeuksiinsa. Vaikka mohair kiehtookin minua, se ei tarkoita sitä, ettenkö arvostaisi muita kuituja omana itsenään. Jokaisella kuidulla on vahvuutensa ja heikkoutensa.
Koiranpohjavillan kehrääminen on aihe, josta minulta on kysytty paljon. Moni saattaa tietää, että tämä aihe on pitänyt minut leipäpuun syrjässä vuodesta 2007 alkaen. Siksipä juuri en ole kiirehtinyt. Olen kehrännyt lukemattomia metrejä eri rotuisten koirien pohjavillaa. Nähnyt vuosia, miten kätteni tulokset kestävät käytössä, joten nyt se mitä teemme, sisältää vuosien näkemyksen ja kokemuksen. Rakkaiden perheenjäsenten pohjavilla on minulle aihe, jossa tiedän olevan vaaroja. Tunnen vastuuni. Siksi pyydänkin, varsinkin koirankarvan kohdalla, olemaan yhteyksissä erikseen sähköpostilla. Osaan kyllä neuvoa ja opastaa rotukohtaisesti kehräykseen liittyvissä asioissa.
Me julkaisimme uuden hinnaston. Siihen on koottu tiivistetysti asioita oman villan kehräyttämisestä. Kysykää mikäli olette epävarmoja. Me emme voi kehräämönä onnistua, mikäli villa ei ole lajiteltu meidän näkökulmasta oikein. Tämä ei tarkoita, että villa olisi huonoa. Olen huomannut, ettei lampaanvillojen kohdalla villan lajittelua arvosteta riittävästi. Olen varma, että oikean villan lajittelun ja siihen liittyvän koulutuksen kautta myös villan arvostus kasvaa ja siitä saadaan lisää voita leivän päälle myös alkutuotannossa. Tämän on todistanut se busines, mitä alpakan villan ympärille on kehittynyt suomessakin. Kehräämön kannalta osaaminen ei pysähdy vain villan lajitteluun. Villan pesuprosessin kehittäminen on vaatinut aikaa. Samalla olemme pystyneet selvittämään lampaiden kuivittamiseen liittyviä seikkoja tai mitkä ovat ne asiat, jotka aiheuttavat meille laatu haasteita. Miten ne haasteet voitetaan, kun niitä ei osata sanoa. Aina ei onnistutakkaan. Silti olemme tehneet työmme ja parhaamme.
Toivon, että lammasseurat tai harrastelampurit ottavat yhteyttä. Varataan aika kalenterista ja käydään läpi villan lajittelua. Kyllä koulutuksella on hintansa. Mutta ei ole muuta tietä laadukkaaseen lopputulokseen, kun oikea ja tutkittu tieto yhdistettynä vahvaan ammattitaitoon. Meillä on totuttu opettamaan ja lajittelemaan lampaanvilla karstalankakoneiden näkökulmasta. Siksi koulutus olisikin tärkeää.
Me olemme edenneet rauhassa. Säntäämättä aiheesta toiseen. Välillä minäkin olisin halunnut edetä paljon nopeammin. Näinä hetkinä olen kysynyt itseltäni:” mikä on ammatti, jossa ollaan ammattilaisia välittömästi? Ei mikään!” Usein opiskellaan vuosia. Kehrääminen ei ole poikkeus. Kun puhutaan orgaanisesta materiaalista, sitä ei opi ikinä kokonaan. Se on myös tämän aiheen liima, jos sille antautuu. Tiedän vain yhden asian:” mitä enemmän tiedän, sitä vähemmän tiedän.” Ja tämän vuoksi olen halunnut edetä askel askeleelta rauhassa. Mutta nyt on aika alkaa kehräämään tilaustöitä myös alpakan, mohairin sekä koiranpohjavillasta.