Liehtala lanka on tehty pelkästään suomalaisen alkuperäisrodun, eli suomenlampaan villasta.

Se onkin ihan eri asia onko kyseessä suomalainen lammas, vai suomenlammas.
 
Ja usko tai älä, kyseessä on jälleen paikka Puumalassa. Nimen taustalla on Ylössaaressa
sijaitseva museotila.
 
Liehtala lanka on tehty pelkästään suomalaisen alkuperäisrodun, eli suomenlampaan villasta. Se onkin ihan eri asia onko kyseessä suomalainen lammas, vai suomenlammas.
 
Lanka on ilmavaa, kuohkeaa ja pehmeää. Usko pois, niin se vaan on, en minäkään heti uskonut. Suvi pakotti hypistelemään montaa eri villaa kun epäilin että on kutittavaa ja rasvaista. Pakko on myöntää, ihan on kuin hattaraa ja poutapilviä.
 
En minäkään tiedä mistä se maine siitä kutisevasta ja öljyisestä suomenlampaan villasta on lähtöisin, ei se voi olla ihan tuulesta temmattua? Minä veikkaan, että yksi tärkeä juttu on sen langan käsittely siellä kehräämössä.
 
Saimaksella villa pestään hellävaraisesti, kuitu avataan, karstataan ja kammataan. Tämän seurauksena lanka on siloinen ja pehmeä. Lankaa on saatavissa luonnonvärisenä, lisäksi lankaa löytyy käsinvärjättynä useissa eri väreissä.
 
Liehtalasta tulee kaikista paras käyttövillapaita ja pipa. Varmasti voi siirtää talvitakin kaappiin jos jostain saatte hommattua kunnollisen suomenlammasvillapaidan. Eikä tarvitse olla pelkästään siisteissä sisätöissä. Ei tule hiki ulkoillessa, ja jos paita kastuu, ei se silti tunnu kylmältä. Ihmekampe. (Teksti Eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola)

 

Categories:

Comments are closed